Muziekschool Nicodemus opent een wereld van passie, groeiende interesse, vriendschap en toekomstperspectieven.
Een muzikale reportage in diep gewortelde composities die honderden jaren oud zijn.
Muziekschool Nicodemus is gestart op 15 september 2020 in Mechelen in de vroegere gebouwen van danszalen Magic & Scala aan de Goswin de Stassartstraat 56, geheten naar baron Goswin de Stassart, Franstalig letterkundige en Belgisch staatsman (geboren te Mechelen in 1780, overleden te Brussel in 1854).
De vroegere danszalen waren ten tijde nog in het bezit van de familie Lamon, die deel uitmaakten van de Mechelse filmdynastie. Later was hier ook nog het gekende bedrijf Verellen (audio-apparatuur & herstellingen) gevestigd.
Vandaag hebben we rendez-vous met pianist en zaakvoerder Nicolaï Van den Bogaert en zijn vriend pianostemmer Harry Viaene. We starten samen ons bijzonder aangenaam muzikaal gesprek met een lekkere kop koffie aan de grote tafel.
Pianist & Zaakvoerder Nicolaï Van den Bogaert.
Nicolaï Van de Bogaert is professioneel pianist, pianoleraar en docent in Mechelen & Herentals. Hij geeft reeds 16 jaar les in Mechelen in piano- en notenleer. Nicolaï doceert harmonie & composities piano & accordeon.
In een vorig leven speelde ik altijd piano lacht Nicolaï, van kinds af aan had hij een piano passie. We zien zijn eerste piano-tje staan dat hij kreeg als vierjarige kleuter. Informerend waar de naam ‘Nicodemus’ vandaan komt die hij gekozen heeft voor zijn muziekschool, vertelt hij ons dat zijn grootvader de gewoonte had om iedereen een bijnaam te geven, mijn mama heeft die gewoonte overgenomen en gaf haar zoon Nicolaï eveneens een bijnaam, ze maakte er ‘onze Nicodemus van’ ..
Nicolaï gaf pianoles aan Gaston Feremans achterkleinzoon van Jef Philipsen. Hij maakte een tourneé van zes maanden door Marocco, speelde in de Ritz te Parijs in een samenwerking met negen andere Hotels, de ideale podia om een groot publiek te bereiken. Hij speelde in 2012 In de Pekton en Huis De Min.
Nicolaï zong mee in het backkoor van Walter Vergaelen, pianist en componist, dirigent in Mechelen. Hierbij vertelt hij ons ook over de samenwerking die er binnenkort komt met André Donni, zoon van Willy Donni, nog gekend bij menig Mechelaar van de jazz zolder in het Begijnhof naast de Begijnenkerk. Vanaf september 2021 start ook de nieuwe cursus kleuterinitiatie muziek bij Nicodemus.
Verder is het de bedoeling met de inschrijvingen vanaf het 1ste leerjaar, elk jaar naar de Opera De Munt te gaan in Brussel.
Vanaf 2022 komt er in de Mechelse Muziekschool Nicodemus een uitbreiding, zijnde een cultuurbar, een receptieruimte en een concertruimte voor optredens. Nicodemus breidt ook verder uit aan de achterzijde van het gebouw waar er nog beschikbare ruimte is. Er zullen feesten georganiseerd worden voor Sinterklaas, Kerst, Valentijn, e.a.., de vraag van andere kunstenaars om de ruimte ook te gebruiken als expositieruimte is open.
Mooie plannen voor de toekomst.
De vooruitzichten naar de toekomst omvatten enthousiaste ambities, vanaf november 2022 organiseert Nicodemus een reis naar de hoofdstad van de klassieke muziek Wenen, een droomreis met de nachttrein gekoppeld aan een mooi verblijf in Wenen.
Vanaf Wien Hauptbahnhof rijdt de Mozart naar München, de Léhar naar Boedapest, de Puccini naar Ancona, geen plek ter wereld waar zoveel treinen rijden genoemd naar componisten. Hier stroomt de klassieke muziek door de aderen .. Een belevenis om naar uit te kijken!
In 2023 staat Praag op de agenda zegt Nicolaï, de muziek- en operahuizen van Praag zijn wereldberoemd. Met in Tsjechië geboren componisten als Antonin Dvorak en Bedrich Smetana als grote voorbeelden, maar ook bekende namen als Mozart en Beethoven die in Praag een deel van hun componerende tijd doorbrachten, is Praag van oudsher een muziekstad bij uitstek.
In 2024 staat Duitsland geprogrammeerd, een reis naar het land van de barokmuziek van Johann Sebastian Bach, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij was een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat ze ook trachtten te evenaren.
In 2025 gaan we naar naar de bakermat Italië, muziek als Italiaanse identiteit zegt Nicolaï.
Gabrieli, Corelli en Vivaldi zijn componisten met een indrukwekkend palmares. Italiaans klassiek is romantisch en melodisch, met veel aandacht voor vocale lijnen. Hierbij viel de naam van Castello di Leonardo in Vidardo Lombardia als verblijfplaats.
Pianospel brengt ons in bekoring.
Tijdens het interview verlaten we enkele keren de gesprekstafel om beide heren bezig te zien op hun prachtige piano’s. Nicolaï beroert met zijn ‘dizzy fingers’ het wit zwarte klavier. Harry van zijn kant trakteert ons op enkele vlotte composities gespeeld op één van zijn geliefkoosde piano’s, hij serveert ons een opgewekt intermezzo.
Ik zie dat Nicolaï als pianist zijn sierlijke beheersing inzake theorie, voor ons opent in een kleurrijk klankspel waarbij onze gedachten meteen uitgaan naar één van die wonderbare pianofilms, liedjes en romans die zo rijk zijn om ze te bevatten. De passie en het temperament van deze twee vrienden hun pianospel is werkelijk besmettelijk.
Over Harry Viaene
Harry (42) is blind geboren, afkomstig van Tielt (West-Vlaanderen) hij is een zuiver gevoelsmens, musicoloog, pianostemmer-hersteller en radioarchivaris bij de VRT. Zijn handicap vormt geen beperking in zijn piano spelen, dat merken we meteen op. Nieuwe stukken studeert hij niet in op basis van een partituur in braille, omdat hij dat geschrift niet beheerst, maar door het na te spelen. Harry zoekt het nummer op YouTube en speel het dan noot voor noot na, totdat ik het hele stuk onder de knie heb. Luisteren gaat bij mij sneller dan lezen zegt hij..
Hij werkt samen met zijn vriend Nicolaï in de muziekschool Nicodemus, hun samenwerking is emotioneel verbonden, niet alleen als vrienden maar door hun gemeenschappelijke passie voor de piano, het is voor beiden een win win situatie. Harry zijn vrouw Nele is afkomstig van O.L.V-Waver en zo zijn we eigenlijk 12 jaar geleden in Muizen bij Mechelen terecht gekomen vertelt hij. Het koppel heeft twee dochters.
Als gevoelsmens met een uitstekend gehoor is hij de aangewezen man voor het stemmen en afregelen van piano’s. Ik stel hem de vraag of het ideaal is om een piano te verhuizen van locatie, zoals bijvoorbeeld bij concerten of bij aankoop en verhuis. Gestemde piano’s verhuizen blijft over het algemeen wel oké zegt hij.., maar warmte en koude beïnvloeden de stemming, bij dit verschijnsel is meestal een aangepaste herstemming nodig.
Tijdens de lockdown heeft Harry bijna alle avonden buiten op straat accordeon gespeeld, ik bracht tijdens die periode het nummer : ‘You Never Walk Alone’ voor de mensen.
Pianospelen met de Metronoom.
Ik zie op één van de piano’s een metronoom staan, het gebruik van een metronoom wordt vaak onderschat bij pianospelen. Dit handige apparaatje helpt je op een hele eenvoudige manier het juiste ritme aan te houden. Zo voorkom je dat je heen en weer fladdert tussen langzaam en misschien zelfs haperend gespeelde stukken en snelle, bijna afgeraffelde stukken. Door een metronoom te gebruiken tijdens het pianospelen heb je een vast ritme waar jij je aan kunt houden. Het hele muziekstuk speel je in een vast ritme waardoor het veel mooier zal klinken.
Iemand die nog niet toe is aan een door hem ingesteld ritme, kan men de metronoom altijd instellen aan een langzamer tempo, zodra je het muziekstuk onder de knie hebt kan je altijd nog sneller leren spelen zegt Nicolaï.
De piano als slaginstrument.
Een piano is omringd door hout en metaal , deze zijn gevoelig aan koude en warmte, hierdoor kunnen ze dus ontstemd geraken. Verder is het ook belangrijk om te weten dat een piano niet alleen een toetsinstrument is, maar ook een slaginstrument en een snaarinstrument vertelt ons muzikaal gezelschap.
Binnenin de piano zitten namelijk allemaal snaren gespannen waarop geslagen wordt met hamertjes, wanneer je één van de (meestal) 88 toetsen van de piano indrukt. Van die hamertjes merk je niet zoveel, tot op een moment dat je je echt begint bezig te houden met genuanceerdere manieren van spelen.
Als pianist druk je gewoon de toetsen van de piano in en hoef je je niet te bekommeren om de hamers die het mechaniek van de piano uitmaken, maar tóch wordt de piano dus als slaginstrument geclassificeerd. De piano is onderdeel van een bredere familie van muziekinstrumenten, en is in zekere zin een van de modernste en meest geperfectioneerde uitvoeringen daarvan. De piano is familie van de citer (ook wel zither).
Wat Harry betreft inzake gehoor en piano’s stemmen weet hij ons te vertellen dat hij niet beter hoort dan iemand anders, maar dat de toonhoogte in mei 1939 in Londen vastgesteld is op een frequentie van 440 Hz. Dit gebeurde door een groep wetenschappers en musici uit Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Nederland. De stemtoon of normaaltoon, ook met kamertoon of diapason aangeduid is het vertrekpunt om te stemmen.
De stemtoon wordt gebruikt voor het onderling op elkaar afstemmen van muziekinstrumenten zoals gitaar en viool en is van groot belang voor de bouwers van deze instrumenten. De stemtoon is op eenvoudige wijze beschikbaar in de vorm van een stemvork die deze toon voortbrengt.
Sinds 1885 is voor wetenschappelijke toepassing vastgelegd dat de A4 een frequentie van 440 Hz hoort te hebben (standaard van een specifieke klankbron bij 20 °C.) De meeste stemvorken worden dan ook op 440 Hz gemaakt. De standaard van 440 Hz is pas rond 1940 ingevoerd.
Dit onderwerp verreist een attente aandacht, het geeft een idee van de omvangrijke wereld die er leeft achter ieder piano instrument.
Het bespelen van enkele authentieke piano’s
Tijdens onze tijdsruimte spelen zowel Nicolaï als Harry verschillende pianostukken voor ons. Opgetogen en relaxed luisteren we vol belangstelling naar hun meesterlijke uitvoeringen. Deze sfeer brengt ons tot complete rust en onthaasting. We reizen door een muzikale tijd en ruimte waarbij we zweven door rijkelijke kamertoon hoogtes uit vervlogen tijden.. Beide pianisten zetten de kroon op het werk in hun passievolle uitvoeringen. We zijn onder de indruk.
We maken achtereenvolgens kennis met pareltjes van piano’s, een glansrijke Schimmel uit 1977, een piano die maar 40 jaar oud is maar minder bespeeld, een Ibach uit 1978, een elektronisch studie-orgel van Johannus, zijnde het orgel van beiaardier Piet van den Broeck, een August Förster design 1937, met name een Duitse pianobouwer uit Löbau en een Ed. Seiler piano uit 1921 die gerestaureerd werd in de jaren ’90, het bedrijf Seiler werd in 1849 door Eduard Seiler opgericht in het destijds Pruisissche Liegnitz.
Op elk van deze betoverende piano’s spelen beide heren voor ons een partituur waarbij we een herkenbaar klassiek stuk te horen krijgen.
Verwend door Nicolaï & Harry, staan we vol verbazing te luisteren in de door hen gebrachte uitvoeringen, hun imposante flexibele vingervlugheid bij het pianospelen heeft ons compleet in vervoering gebracht.
We want more !!
En zo geschiedde het .., een bisnummer uit een fragment van een pianoconcert van Mozart zet de kers op de taart!
Ons afrondend gesprek verloopt in alle respect en bewondering.
Bij een verse tas koffie praten we samen nog even gezellig verder over de verschillende segmenten, opleidngen en adviezen die de muziekschool te bieden heeft.
Muziekschool Nicodemus, biedt lessen op maat, aangepast aan jouw agenda, waar de leerling als individu centraal staat, in een huiselijke sfeer, voor kinderen, jongeren en volwassenen, zowel in Mechelen als Herentals. Kortom leer piano spelen in je eigen tempo, volg de lessen wanneer het jou uitkomt, leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden, krijg hulp van ervaren docenten bij Nicodemus.
Hier kan je terecht voor harmonieleer, notenleer, instrumentale lessen, theoretische lessen, compositie en popharmonie. Inzake instrumenten zie ik piano, gitaar, viool, saxofoon en klarinet. Zang is ook een mogelijkheid.
Tot slot kunnen we deze tijdloze muzikale charme samenvatten in een traditie van persoonlijke inzichten door Nicolaï. Hij heeft kwalitatief met edele vooruitzichten zijn levenswerk neergezet in onze stad Mechelen, waar hij op een bepaald moment gekozen heeft om zijn eigen weg te gaan, die vandaag de realisatie van een muziekschool & cultuurtempel in onze Mechelse binnenstad kleur geven in een nieuwe cultuurwijk, sprekend genoeg om deze inspiratie helemaal op gang te brengen ..
Met oprechte dank aan onze twee vrienden, Nicolaï Van de Bogaert & Harry Viaene voor hun uitgebreide ontvangst en kennismaking met Nicodemus van Mechelen.
Info: Muziekschool Nicodemus
Goswin de Stassartstraat 56 – 2800 Mechelen
Tel : 0468 24 19 86
Steun Nicodemus via Trooper wanneer je online koopt:
Info Harry Viaene :
harry.viaene@telenet.be
Verslag : Eric Creve.
Reportage & Foto’s : Eric Creve, Inge Sève.
BBONM
30.06.2021

This function has been disabled for Muziekcentrum .

You cannot copy content of this page