Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Piano Kamerconcert Anna Ciborowska “vleugel 1882”

maart 9 @ 8:00 pm - 9:30 pm

€16.00

“Recital van Anna Ciborowska met 19e eeuwse romantische pianomuziek van voornamelijk vrouwelijke componisten op een prachtige Th. Steinwegpiano uit 1882.

Werken van Maria Szymanowska, Clara Wieck-Schumann en Jules Zarembski.

Anna Ciborowska

Anna Ciborowska is een pianiste die graag afwijkt van platgetreden paden. Hoewel haar concertrepertoire talrijke klassiekers uit de pianoliteratuur omvat, vallen haar opnames op doordat ze vaak zijn samengesteld uit werken die zelden worden uitgevoerd.
In België heeft ze nauw samengewerkt met de Franstalige hedendaagse componist en schrijver Gaston Compère, die veel van zijn werken aan haar heeft opgedragen. Zijn ‘Polderssuite’ werd gebruikt als soundtrack voor een film geproduceerd door ARTE en de RTBF. In de archieven van de RTBF zijn ook opnames te vinden met het Julius Zarembski Quintet.
Haar CD ‘Maria Szymanowska: Piano Works’ is een eerbetoon aan de Poolse vrouwelijke componiste uit de vroege Romantiek. Veel van de stukken op de CD zijn zelfs opgenomen als première. Anna Ciborowska zet haar missie om vrouwelijke componisten te promoten voort als leidster van het Europese project ‘Musique est une femme’.
De pianiste treedt niet alleen op als soliste, maar vormt ook het Exprezz Duo met saxofonist Cezariusz Gadzina. Samen hebben ze opgetreden in de Bruno Walter Hall in het Lincoln Center in New York, het Kennedy Center in Washington D.C., Rome, Berlijn, Brussel, Parijs, Warschau, Zuid-Korea, Japan en in verschillende Afrikaanse landen.

Pianovleugel Grotrian Steinweg uit 1882

Deze steinweg-piano van 200 cm werd in1882 in Braunschweig gemaakt en kreeg het fabricagenummer 5015 mee.
Wie het instrument in 1882 heeft gekocht, zijn we niet te weten gekomen, maar wel dat de piano van ca. 1920 in bezit was van de Brusselse pianolerares en concertpianiste Julie Jans die in 1955 overleed. Daarna bleef het instrument onaangeroerd in familiebezit tot ik het eind 2022 heb over gekocht van een achterkleindochter ter restauratie.
Bij de restauratie in het voorjaar van 2023 was het uitgangspunt van restaurateur Christiaan Wouters en van mezelf om zoveel als mogelijk de originaliteit van het instrument te bewaren, wat er heeft voor gezorgd dat de klank zo authentiek mogelijk is gebleven, zoals de makers het ruim 140 jaar geleden voor ogen hadden. We hadden het geluk dat het originele klankbord en stemblok behouden konden blijven, evenals de hamertjes die tegen de snaren slaan en het mooie ivoren klavier.
De hele binnenkant werd schoongemaakt: alle versleten vilt onder de snaren en op alle bewegende onderdelen in het mechaniek en het dempingssysteem werd vernieuwd, De nieuwe besnaring is identiek gekopieerd van de oude, mede dankzij de aanwijzingen die door medewerkers van Steinweg in 1882 keurig op de klankbodem van de piano waren genoteerd.
Ook aan de buitenzijde werden een aantal zaken gerepareerd, zoals de partituurhouder en de lier onderaan de pedalen.

Steinweg-instrumenten uit de late 19e eeuw waren hun tijd ver vooruit: Alle voor die tijd erg vooruitstrevende zaken zoals kruislings gepositioneerde snaren op een volledig gepanserd gietijzeren frame en een dubbele repetitiemechaniek, (het mechanisch systeem dat ook vandaag nog steeds gebruikt wordt in vleugelpiano’s), zijn reeds in deze vleugel aanwezig.
Grotrian-Steinweg had in die tijd goede contacten met beroemde pianisten en componisten: Clara Wieck, de weduwe van Robert Schuman, bezat de laatste jaren van haar leven identiek dezelfde vleugel als deze, een vleugel die vandaag te bewonderen is in het muziekinstrumentenmuseum van Braunschweig.

Dat Anna Ciborowska ons naar werk van Clara Wieck laat luisteren op deze piano maakt dit mooie verhaal volledig af.

In het ticket zijn één glas Cava of fruitsap inbegrepen. Tijdens de pauze en na het recital is er mogelijkheid na te praten in onze bar. 

De restauratie kan je ook bekijken op:

Pianoherstellingen

Harry Viaene – Pianoatelier “Stay-Tuned”

Gegevens

Datum:
maart 9
Tijd:
8:00 pm - 9:30 pm
Kosten:
€16.00
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Nicodemus
Telefoon
0474820078
E-mail
productiehuis@nicodemus.be

Locatie

Muziekcentrum Nicodemus
Goswin De Stassartstraat 56
Mechelen, Antwerpen 2800
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Toegangskaart
"recital Anna Coborowska" 9 maart 2024 om 20:00 uur. Deuren vanaf 19:00 uur Geen vaste zitplaatsen
16.00
29 beschikbaar

This function has been disabled for Muziekcentrum .

You cannot copy content of this page